ΔΗΜΟΣ ΑΒΔΗΡΩΝ

Ο Δήμος

Υπηρεσίες

Επισκέπτες

Ενημέρωση

Επικοινωνία

Αναζήτηση

Ιστορία του Δήμου Αβδήρων

Αρχική

/

Δήμος

/

Ιστορία του Δήμου Αβδήρων

Ιστορία του Δήμου Αβδήρων

Ο Δήμος Αβδήρων είναι ένας από τους τέσσερις δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, η οποία ανήκει στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Συστάθηκε το 2011, με τη συνένωση των τριών προϋπαρχόντων δήμων Αβδήρων, Βιστωνίδας και Σελέρου. Έδρα του είναι η Γενισέα, ενώ ως ιστορική του έδρα έχουν οριστεί τα Άβδηρα. Εκτείνεται σε 352 τετραγωνικά χιλιόμετρα, στο νοτιοανατολικό κομμάτι της ΠΕ Ξάνθης, συνορεύοντας με την ΠΕ Ροδόπης στα όρια της λίμνης Βιστωνίδας και της λιμνοθάλασσας του Πόρτο Λάγος. Στην απογραφή του 2011 είχε 19.005 κατοίκους.

Ο Δήμος Αβδήρων περιλαμβάνει 39 οικισμούς, χωρισμένους σε τρεις Δημοτικές Ενότητες:

  • Στην παραθαλάσσια, νότια Δημοτική Ενότητα Αβδήρων ανήκουν οι οικισμοί Άβδηρα, Γκιώνα, Ερωδιός, Λάγος, Λεύκιππος, Λουτρά Ποταμιάς, Μάνδρα, Μυρωδάτο, Νέα Κεσσάνη, Παιδικές Κατασκηνώσεις, Πεζούλα, Ποταμιά και Σκάλα Αβδήρων.

  • Στην κεντρική Δημοτική Ενότητα Βιστωνίδας ανήκουν οι οικισμοί Αλκυόνη, Αυξεντίου, Βαφαίικα, Γενισέα, Διομήδεια, Κουτσό, Μαγικό, Νέος Ζυγός, Παλαιό Κατράμιο, Παλαιός Ζυγός, Πετεινός, Πηγάδια, Πολύσιτος, Σέλινο, Σούνιο, Συδινή και Φελώνη.

  • Στη βόρεια Δημοτική Ενότητα Σελέρου ανήκουν οι οικισμοί Άκαρπο, Άνω Πολύσιτο, Βελοχώρι, Γρήγορο, Λευκόπετρα, Ρύμη, Σέλερο, Σήμαντρα και Φίλια.